arbeidsrecht

Wat is arbeidsrecht?

Het rechtsgebied arbeidsrecht houdt zich bezig met de regels over de verhouding tussen een werkgever en een werknemer. Het is één van rechtsgebieden waar de meeste mensen mee te maken krijgen. Het arbeidsrecht is over het algemeen een lastig pakket aan wetten en regelgeving. 

Doordat het arbeidsrecht continue aan verandering onderhevig is wordt arbeidsrecht nog verwarrender. Dit komt door allerlei ontwikkelingen die nieuwe manieren van werken mogelijk maken. Zo is flexwerken tegenwoordig veel gebruikelijker maar vraagt dit om andere arbeidscontracten en voorwaarden. 

Daarnaast is arbeidsrecht een groot en uitgebreid rechtsgebied met heel veel regels en wetten. Van ziekte tot ontslag en van CAO tot pensioen, alles valt onder het arbeidsrecht. Dit maakt arbeidsrecht tot een complex rechtsgebied waarbij genoeg kennis en ervaring essentieel is.

Wat hoort bij arbeidsrecht?

Alles wat met ontslag te maken heeft valt onder arbeidsrecht. Voorbeelden zijn ontslag op staande voet, collectief ontslag vanwege een reorganisatie of UWV ontslag.

Een gouden handdruk is geen ontslagvergoeding maar een premie voor het beëindigen van een arbeidsovereenkomst. Door op deze manier bij een bedrijf weg te gaan heb je andere rechten dan wanneer je op staande voet ontslagen wordt.

Arbeidscontracten zijn de geschreven overeenkomsten tussen de werkgever en de werknemer. Dit is de kern van het arbeidsrecht omdat daarin de voorwaarden staan beschreven voor de relatie tussen werkgever en werknemer.

Arbeidsongevallen horen ook bij arbeidsrecht, al komt het ook vaak voor dat die onder letselschade vallen. Bij een arbeidsongeval is er een ongeluk gebeurd op de werkvloer.

Vanwege ziekte kan een werknemer niet komen werken. Daar gelden bepaalde regels voor. Zeker wanneer een werknemer langdurig ziek is zijn daar speciale regelingen voor, zowel voor de werkgever als de werknemer. Ook zijn er regels voor de re-integratie op de werkvloer.

In het rechtsgebied arbeidsrecht zijn ook regels opgenomen over de hoogte van loon: de mate van beloning voor arbeid. Ook zijn er regels voor wanneer de werkgever het loon niet op tijd betaalt.

Ook pensioenvoorwaarden, pensioenuitkeringen en andere pensioenregelingen horen bij arbeidsrecht. Pensioen wordt opgebouwd tijdens het werken. Een bepaald percentage van het loon wordt ingehouden zodat er automatisch pensioen wordt opgebouwd voor later.

Ingewikkeld rechtsgebied

Het rechtsgebied arbeidsrecht is een ingewikkeld rechtsgebied. Het verschilt per branche, per organisatie en ga zo maar door. Vaak heeft de organisatie zich te houden aan een bepaald minimum of maximum. Zo mag een bouwvakker door de Arbowet niet te zwaar tillen en moet iedereen een bepaalde minimum per uur verdienen. Maar zoals je al kan raden zit hier heel veel tussen. Want zo kan een kassamedewerker 12 euro per uur verdienen en een advocaat 250 euro per uur.

ZZP’er

Als ZZP’er zit het allemaal net iets anders. Vaak vallen zij bijvoorbeeld niet onder een cao, is er geen ontslagbescherming en kom je ook niet in aanmerking voor een WW-uitkering. Toch heb je ook als ZZP’er bepaalde rechten. Ben jij ZZP’er en wil je advies? Neem gelijk contact op!

Hulp nodig bij arbeidsrecht?

Het rechtsgebied arbeidsrecht is dus erg complex en veelomvattend. Omdat bijna iedereen er wel mee te maken krijgt is dit een rechtsgebied waar erg vaak de hulp van een advocaat wordt ingeschakeld.

Een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht heeft kennis en ervaring met alle facetten van arbeidsrecht. Daarnaast is een advocaat ook verplicht zich elk jaar te laten bijscholen om zo zijn kennis up-to-date te houden. Dit zorgt ervoor dat een arbeidsrecht advocaat altijd op de hoogte is van de laatste wetwijzigingen.

Twijfel je over je rechten? Wil je onderhandelen over je loon, pensioen of CAO? Ben je ontslagen (op staande voet)? Dit zijn allemaal zaken waar een advocaat je bij kan adviseren of zelfs kan bijstaan om je recht te halen via een juridische procedure. Arbeidsrecht is veel en complex, maar met de juiste hulp krijg jij ook waar je recht op hebt!

De voordelen van het inschakelen van een jurist of advocaat bij arbeidsrecht

Omdat je bij arbeidsrecht vaak te maken hebt met een grote tegenpartij die vaak meer geld te bestede heeft, is het van belang dat er goed gekeken wordt naar jouw rechten en plichten. Daarnaast is het ook handig om jezelf te laten adviseren over eventuele stappen die je zelf wilt maken, waarbij je te maken krijgt met dit rechtsgebied.

Wat kun je zelf doen bij arbeidsrecht?

Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten verzameld en geordend hebt. Denk hierbij aan contracten en eventuele andere afspraken. Zorg er dan ook voor dat je afspraken dus altijd zwart-op-wit laat zetten. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt en dan hoef je hier later niet achteraan te gaan.