
Wat is ondernemingsrecht?
Het rechtsgebied ondernemingsrecht houdt zich bezig met alle regels die verband houden met het uitoefenen van een bedrijf. Het houdt zich bezig met rechtspersonen en is vooral gericht op bedrijven met winstoogmerk (ondernemingen). Het wordt ook vaak ondernemersrecht genoemd.




































In het ondernemingsrecht worden de juridische structuren die rechtspersoonlijkheid hebben behandeld (BV, NV, Vennootschap, ZZP). Daarom wordt dit rechtsgebied soms ook wel rechtspersonenrecht genoemd. Ondernemingsrecht is onderdeel van het privaatrecht.
Een advocaat of jurist gespecialiseerd in ondernemingsrecht houdt zich bezig met alle juridische zaken waar een ondernemer mee te maken krijgt.


Voorbeelden wanneer er sprake is van ondernemingsrecht:
- Agentuur en distributie
- Bedrijf verkopen
- Beroepsaansprakelijkheid
- Bestuurdersaansprakelijkheid
- Failliete onderneming
- Fusies en overnames
- Opstellen en beoordelen van algemene voorwaarden
- Opstellen en beoordelen van contracten
- Vennootschappen
- Verenigingen en stichtingen
Wanneer hulp nodig bij ondernemingsrecht?
Als ondernemer ben je vaak bezig met het bedrijf, het ondernemen zelf. Dan schieten de juridische zaken er nogal eens bij in. Ook het inschatten van risico’s of deze risico’s tijdig beperken is een opgave voor ondernemers.
Daarom is het handig om een advocaat of jurist gespecialiseerd in ondernemingsrecht in te schakelen. Van advies tot hulp bij het opstellen van contracten of zelfs hulp bij het officieel starten van je onderneming: een goede ondernemingsrecht advocaat of jurist kan je hierin bijstaan en zorgen dat jij aan alle regels voldoet en geen onnodig risico loopt.
Zorg dat jouw onderneming een succes wordt of blijft en schakel tijdig een ondernemingsrecht advocaat of jurist in. Een intakegesprek is bij ons altijd gratis!
Wat kun je zelf doen bij ondernemingsrecht?
Voor dat je een bedrijf opzet is het verstandig je te laten adviseren door een specialist. Er is namelijk nogal een verschil in de verschillende rechtspersonen. Kies jij bijvoorbeeld voor een BV of een NV? Weet je de verschillen daartussen? Wat zijn hierbij jouw rechten en jouw plichten?
Neem vrijblijvend contact op met een jurist en laat je adviseren.