letselschade

Wat is asielrecht?

Asielrecht is het recht om in andere landen bescherming te zoeken en te genieten tegen vervolging en/of levensbedreiging in het vaderland. Het rechtsgebied asielrecht houdt zich daarom bezig met asielaanvragen en rechten van vluchtelingen.

Asielrecht valt samen met het reguliere vreemdelingenrecht onder het vreemdelingenrecht of migratierecht. Het asielrecht is een verdere uitwerking van Europees recht (EVRM en EU-richtlijnen) en het Vluchtelingenverdrag.

Voorbeelden van asielrecht:

  • Asiel of verblijfsvergunning aanvragen: iedere asielaanvraag valt onder het asielrecht.
  • Uitzettingsprocedure van uitgeprocedeerde asielzoekers

Asiel aanvragen

Iedereen van buiten de EU kan in principe in Nederland asiel aanvragen. Alleen heb je pas recht op een verblijfsvergunning als je aan kunt tonen dat je bescherming van de Nederlandse overheid nodig hebt. Hierbij is hulp van een jurist aan te raden om sterk te maken dat je daadwerkelijk recht hebt op een verblijfsvergunning.

Veel voorkomend

Het asielrecht is een recht wat de laatste jaren veel vaker genoemd wordt in Nederland. Er is natuurlijk een grote vluchtelingencrisis gaande. Veel mensen hebben dan ook een negatieve lading als het gaat over dit rechtsgebied. Een term die je vaak hoort is dat vluchtelingen gelukzoekers zijn. Door het asielrecht wordt er expliciet gekeken naar de situatie waar de desbetreffende persoon uitkomt. Dit is dan ook de reden waarom niet iedereen ook altijd een verblijfsvergunning krijgt.

Hulp bij asielrecht

Asielzoekers hebben recht op begeleiding van een gespecialiseerde advocaat. Het is belangrijk om hiervan gebruik van te maken om bewust te zijn wat je rechten zijn en om hulp te krijgen als je moet doorprocederen.
Ook is het asielrecht continue in ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de wet- en regelgeving. Een advocaat gespecialiseerd in asielrecht kan hierbij helpen.

De voordelen van het inschakelen van een jurist of advocaat bij asielrecht

De processen die je moet doorlopen die onder het asielrecht vallen zijn vaak lange en ingewikkelde wegen. Vaak kom je in een land waarvan je de taal niet spreekt en waar de regels anders zijn. Goede en betrouwbare juridische hulp is dan erg belangrijk.

Wat kun je zelf doen bij asielrecht?

Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten verzameld en geordend hebt. Denk hierbij aan bewijzen dat de situatie in het land van herkomst niet veilig is voor jou, zoals je paspoort, foto’s/filmpjes, mailtjes en ga zo maar door.