letselschade

Wat is letselschade (aansprakelijkheidsrecht)?

Burgerlijk procesrecht is het geheel van rechtsregels die het verloop van een procedure voor de burgelijke (civiele) rechter regelen. Het wordt ook wel formeel privaatrecht of civiel recht genoemd. Burgerlijk procesrecht valt onder het privaatrecht.

Het omschrijft de personen die betrokken (moeten) zijn bij de procedure, welke procedures er bestaan en hoe de procedures in hun werk gaan. Het gaat daarmee niet zozeer om de inhoud van de verplichtingen en rechten maar om de manier waarop je die verplichtingen of rechten kunt uitoefenen.

Voorbeelden van zaken die bij civiel recht horen:

Beslag- en executieregels: wanneer heeft iemand het recht om ergens beslag op te leggen?
Een dwangsom (mogen) opstellen.
Wraking van de rechter. Dit is de procedure wanneer iemand vindt dat de rechter niet onpartijdig is geweest.
Een kort geding, bodemprocedure, hoger beroep en/of dagvaarding staan allemaal beschreven in het burgerlijk procesrecht

Rechtszaak

Hoe een rechtszaak in zijn werking gaat, staat allemaal beschreven in het burgerlijk procesrecht. Naast wat er in een rechtszaak besproken moet worden, is de rechtszaak zelf ook al ingewikkeld genoeg. De wetten die onder het burgerlijk procesrecht vallen en betrekking hebben op een rechtszaak, zijn moeilijk beschreven. Advies van een jurist kan dan erg fijn zijn.

Advocaat

Vaak word je tijdens je rechtszaak bijgestaan door een advocaat. Of je nou slachtoffer of verdachte bent, bij ons vind je altijd een advocaat bij jou in de buurt die bij je past. Je kan vrijblijvend een afspraak maken via het contactformulier of bel naar onderstaand nummer.

Hulp nodig bij burgerlijk procesrecht?

Burgerlijk procesrecht of civiel recht bevat alle omschrijvingen van de procedures en plichten rondom de rechtsgang. Maar dit is allemaal erg uitgebreid en in lastige taal. Daarom is een advocaat bij het gaan naar de rechter wel nodig. Met een advocaat weet je zeker dat alles op de goede manier gebeurt, geheel volgens de juiste regels, normen en plichten.

Wat kun je zelf doen bij burgerlijk procesrecht?

Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten verzameld en geordend hebt. Denk bijvoorbeeld aan een proces-verbaal. Verder is het belangrijk om je van tevoren goed te laten adviseren, zodat je niet later opeens een groot bedrag hoeft te betalen.