letselschade

Wat is consumentenrecht?

Het rechtsgebied consumentenrecht is gefocust op de relatie tussen consument en een professionele partij. Een consument is iemand die een overeenkomst sluit en daarbij niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf. Consumentenrecht is erop gericht om de consument meer bescherming te bieden. 

Consumentenrecht bestaat uit regels die rechten en plichten van de consument in het handelsverkeer vastleggen. Ook zijn de plichten van de verkoper vastgelegd. Daarmee is het niet alleen voor particulieren maar ook van toepassing op ondernemers. 

Voorbeelden van zaken die onder consumentenrecht vallen:

  • Garantie van producten
  • Opzeggen of afsluiten van abonnementen
  • Regels omtrent verkoop in winkels, online en aan de deur
  • Verzekeringen en regelingen in de reisbranche
  • Je rechten en plichten bij lening
  • Fraude door de leverancier
  • Levering niet volgens afgesproken termijn

Online verkoop

De laatste jaren wordt er steeds meer online gekocht. In het afgelopen jaar is dit nog meer gegroeid, door de coronacrisis. Het is te veel moeite om naar de fysieke winkels te gaan en ook is het veiliger om online te shoppen. Maar wat als het product niet is zoals verwacht? Of als er fouten zijn gemaakt?

Zoals al eerder is gezegd, zorgt het consumentenrecht dat de consument hiervoor beschermd is. Is een product niet naar wens, dan heb je volgens de wet minimaal 14 dagen retourtermijn. Sommigen bedrijven verlengen dit zelfs tot 30 dagen. Zijn er fouten gemaakt, dan moet de leverancier dit ook oplossen. De mogelijkheden hierin zijn erg breed. Ben je niet te vrede met de oplossing? Laat je dan adviseren door een jurist!

Hulp nodig bij consumentenrecht?

Consumentenrecht is een breed rechtsgebied dat veel uitlopende zaken omvat. Zowel particulier als ondernemer krijgen te maken met de wet- en regelgeving van consumentenrecht. Om er zeker van te zijn dat je op de goede manier handelt is het verstandig een advocaat of jurist in te schakelen. 

Ook wanneer je als consument gebrekkige producten ontvangt, niet onder je abonnement lijkt uit te kunnen komen of misleid bent bij aankoop van een product is het slim een advocaat of jurist in te schakelen. Vaak is een officiële brief al voldoende om het op te lossen. 

Wees verstandig en schakel een advocaat of jurist in!

Wat kun je zelf doen bij consumentenrecht?

Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten verzameld en geordend hebt. Denk hierbij aan contracten, bonnetjes of eventuele andere afspraken. Zorg er dan ook voor dat je afspraken dus altijd zwart-op-wit laat zetten. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt en dan hoef je hier later niet achteraan te gaan en heb je altijd bewijs.