
Wat is contractenrecht?
Contractenrecht wordt ook wel verbintenissenrecht of overeenkomstenrecht genoemd. Het is een onderdeel van burgerlijk recht of civiel recht. Contractrecht houdt zich bezig met verbintenissen uit wetten, overeenkomsten en natuurlijke verbintenissen.




































Een verbintenis is het gevolg van een eenzijdige of tweezijdige rechtshandeling of van een feitelijke handeling tussen personen.
Binnen het contractenrecht is geregeld hoe overeenkomsten tot stand komen, waaraan ze moeten voldoen om geldig te zijn en wat er gebeurt als een overeenkomst niet wordt nageleefd.
Enkele zaken die onder contractenrecht vallen:
- Geheimhoudingsverklaring
- Koop- en verkoopcontracten
- Algemene voorwaarden
- Samenwerkingsovereenkomsten
- Distributie-, agentuur- en franchiseovereenkomsten
- Arbeidsovereenkomst
- Koopovereenkomst
- Licentieovereenkomst


Eisen voor een (koop)overeenkomst
- Beiden partijen zijn het met elkaar eens
- Beide partijen hebben geen geestelijke beperkingen
- Beide partijen zijn boven de 18 jaar (let op: er zijn uitzonderingen)
- Er is geen sprake van een bedrog, bedreiging, misbruik of misleiding van omstandigheden
- De overeenkomst is niet in strijd met de wet
- De inhoud van de overeenkomst duidelijk geformuleerd
Hulp nodig bij een contract of overeenkomst?
Om er zeker van te zijn dat je contract of overeenkomst alles afdekt is het verstandig een advocaat of jurist in te schakelen. Advocaten en juristen kunnen zowel overeenkomsten beoordelen als opstellen.
Ook als je al een overeenkomst hebt is het verstandig door een advocaat of jurist te laten beoordelen. Een overeenkomst heeft namelijk een houdbaarheidsdatum: vanwege nieuwe wet- en regelgeving moet een overeenkomst altijd up to date zijn. Anders is het contract niet meer rechtsgeldig en kun je je er niet op beroepen.
Een goede overeenkomst opstellen is maatwerk en moet gedaan worden door specialisten, schakel daarom een advocaat of jurist in. Via ons is een intakegesprek altijd gratis!
Wat kun je zelf doen bij contractenrecht?
Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten verzameld en geordend hebt. Denk hierbij aan contracten, bonnetjes of eventuele andere afspraken. Zorg er dan ook voor dat je afspraken dus altijd zwart-op-wit laat zetten. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt en dan hoef je hier later niet achteraan te gaan en heb je altijd bewijs. Daarnaast is het belangrijk om nooit zomaar een contract te tekenen. Lees het altijd goed door en laat je adviseren door een jurist.