Wat is familierecht?

Familierecht is het meest voorkomende rechtsgebied. Het wordt ook vaak personenrecht genoemd of familie- en personenrecht. Dit rechtsgebied is onderdeel van het burgerlijk recht (civiel recht).

Familie- of personenrecht houdt zich bezig met zaken die de familie en het kind betreffen, zoals scheiding, geboorte, afstamming en kinderbeschermingsmaatregelen.

Voorbeelden van familierecht

  • Echtscheiding inclusief collaborative divorce
  • Trouwen, samenwonen of geregistreerd partnerschap
  • Kinderen (alimentatie, voogdij, ouderlijk gezag)
  • Partneralimentatie
  • Omgangsregeling
  • Ouderschap en erkenning
  • Jeugdbeschermingsrecht

Een mediator bij familierecht

Een mediator is bij familierecht zaken altijd verstandig. Zeker bij zaken als echtscheiding, omgangsregeling en/of voogdij komt een mediator van pas vanwege de vele emoties en onbegrip die heir vaak mee gepaard gaan. 

Door mediation blijven beide partijen met elkaar in gesprek, waardoor de spanningen niet te hoog oplopen. Ook voorkomt mediation dat beide partijen zich op uiterste standpunten stellen waardoor je sneller tot een overeenkomst komt.

Hulp nodig bij familierecht?

Ga je trouwen, samenwonen, scheiden of verandert er iets anders aan je privé situatie? Dan is het slim een mediator, advocaat of jurist gespecialiseerd in familierecht te benaderen. Het familierecht is namelijk aan veel veranderingen onderhevig waardoor de regels en wetten vaak wijzigen. 

Ondanks dat veel familierechtzaken opgelost kunnen worden met mediation is het soms verstandiger een advocaat of jurist in te schakelen. Met name om dingen officieel vast te leggen of wanneer de rechter nodig is. Ook is een advocaat of jurist handig voor vragen en advies of wanneer mediation niet werkt.

Wat kun je zelf doen bij letselschade?

Zorg dat je alle nodige papieren verzameld en geordend hebt. Schrijf ook op wat je wensen zijn. op deze manier kan je kijken wat mogelijk is of niet. Laat je tijdens adviseren, zodat je geen stappen maakt waar je later spijt van krijgt.