letselschade

Wat is ICT recht?

Het rechtsgebied ICT recht houdt zich bezig met regels over de interactie tussen recht en de digitale wereld, oftewel de rechten en plichten op het internet. Dit rechtsgebied is erg breed want het internet is groot en veel gebruikt.

Zodra je website hebt, email verstuurd en/of aan online marketing doet heb je al te maken met ICT recht. Ook het aanschaffen of gebruiken van interne software of clouddiensten vallen onder het ICT recht. 

Voorbeelden van zaken die bij het ICT recht horen:

  • AVG wetgeving
  • Cybercriminaliteit zoals phising
  • Digitale gegevensbescherming
  • E-commerce
  • ICT-contractenrecht
  • Intellectueel eigendomsrecht
  • Privacy recht
  • Telecommunicatierecht

Nieuw rechtsgebied

ICT recht is een relatief nieuw maar lastig rechtsgebied. De ICT wereld is continue in ontwikkeling dus de regels veranderen ook voortdurend. Daarnaast worden zware straffen zoals hoge boetes opgelegd als de regels niet goed worden nageleefd, zeker met gegevensbescherming.

Verder is het voor kleinere en middelgrote software, app of platform leveranciers vaak onduidelijk hoe een ICT-contract en ICT-voorwaarden eruit horen te zien. Ook de afnemer heeft vaak geen idee of alles wel ingedekt is.

Hulp nodig bij ICT recht?

Deze complexiteit, veranderende regels en het gebrek aan ervaring maken dat het bij dit rechtsgebied belangrijk is een ICT advocaat of ICT jurist in te schakelen. Zij zijn dagelijks bezig met het de ICT regels en wetten en hebben al vele overeenkomsten en contracten opgesteld. 

Om zeker te zijn dat je aan alle regels voldoet en hoge boetes te voorkomen is het dus slim om contact op te nemen met een ICT advocaat of ICT jurist.

Wat kun je zelf doen bij ICT recht?

Wanneer je iets van het internet wilt downloaden, zorg dan dat je controleert of het niet strafbaar is. Zo is het al jaren zo dat je hele hoge boetes kunt krijgen voor het illegaal downloaded van films en muziek. Een app, bijvoorbeeld de Microsoft Teams-app, via internet downloaden is weer niet strafbaar.

De regels zijn erg complex, dus zorg dat je jezelf van te voren laat adviseren door een jurist.