letselschade

Wat is intellectueel eigendomsrecht?

Intellectueel eigendomsrecht houdt zich bezig met rechten op uitgewerkte ideeën en creatieve concepten, zoals muziek, merken, software, games, teksten en foto’s. Dit worden ook wel intellectuele creaties genoemd. Met het intellectuele eigendomsrecht kunnen makers hun creaties beschermen en voorkomen dat ze worden gebruikt door anderen.

Intellectueel eigendomsrecht valt onder het privaatrecht, en kan zowel op nationaal als internationaal niveau van toepassing zijn.

Voorbeelden van intellectueel eigendomsrecht:

  • Auteursrecht; iedere unieke creatie wordt automatisch beschermd door het auteursrecht. Daardoor mag het werk niet zomaar gebruikt worden zonder toestemming van de maker.
  • Databankrecht; grote verzamelingen met gegevens worden beschermd door het databankenrecht. Het kan veel geld waard zijn en inbreuk hierop kan ingrijpende gevolgen hebben voor de onderneming.
  • Domeinnaam; een domeinnaam vertegenwoordigt een bepaalde waarde en kan dus worden  beschermd.
  • Handelsnaamrecht; met een handelsnaam (bedrijfsnaam) kun je deelnemen aan het handelsverkeer. Maar het kan gebeuren dat deze naam al door iemand anders wordt gebruikt.
  • Kwekersrecht; op waardevolle en nieuwe plantenrassen rust intellectueel eigendom, dit wordt kwekersrecht genoemd.
  • Merkenrecht; gaat over de bescherming van een merk. Dit kan alleen een logo of handelsnaam zijn maar ook een geheel concept.
  • Octrooirecht; wordt ook wel patentrecht genoemd. Is er om jouw uitvinding te beschermen. Met een octrooi krijg je dertig jaar alleenrecht om het te produceren, verkopen en exploiteren.
  • Portretrecht; ieder werk waar een persoon herkenbaar op is afgebeeld valt onder het portretrecht. Vaak mag dit niet gepubliceerd worden zonder toestemming.

Hulp nodig bij intellectueel eigendomsrecht?

Intellectueel eigendomsrecht dient zowel voor de bescherming van ondernemers en hun diensten als de bescherming van artistieke makers. Het intellectueel eigendomsrecht kan zowel op nationaal als internationaal niveau van toepassing zijn.

Om zeker te weten dat jouw ideeën, creaties, namen en merken goed beschermd zijn is het slim een expert op het gebied van intellectueel eigendomsrecht in te schakelen. Advocaten en juristen gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht hebben de kennis en ervaring om jou de volledige bescherming te bieden.

Preventief

Een advocaat intellectueel eigendomsrecht is verstandig om preventief in te schakelen, dus om misbruik of gebruik te voorkomen. Maar wanneer anderen toch de wetten niet naleven of je jezelf van te voren niet goed genoeg hebt beschermd is een advocaat ook nodig: er moet dan geprocedeerd worden. 

Wees dus slim en schakel van te voren (preventief) een advocaat of jurist intellectueel eigendomsrecht in. Zo voorkom je veel gedoe!

Wat kun je zelf doen bij intellectueel eigendomsrecht?

Zorg dat je van te voren goed geadviseerd wordt over waar en hoe jij jouw creatieve ideeën de wereld in helpt. Zorg dat je je aan de regels houdt, zodat anderen partijen geen reden hebben om jouw idee te gebruiken en het idee dus beschermt is.