letselschade

Wat is slachtofferrecht?

Het rechtsgebied slachtofferrecht houdt zich bezig met de belangen van personen die slachtoffer zijn van een misdrijf. Ook een slachtoffer heeft namelijk bepaalde rechten.

Het slachtofferrecht is bedoeld voor slachtoffers van ongevallen en misdrijven, maar ook voor de nabestaanden van slachtoffers. Slachtofferrecht heeft overlap met andere rechtsgebieden zoals letselschaderecht en strafrecht.

Voorbeelden wanneer er sprake is van slachtofferrecht:

  • Aangifte doen
  • Letselschade zoals verkeersongeluk
  • Mensenhandel
  • Recht op informatie
  • Schadevergoeding
  • Spreekrecht uitoefenen
  • Strafrecht (mishandeling of misdrijf)

Steeds meer aandacht

Recentelijk is er steeds meer aandacht voor het slachtoffer in de rechtspraak, zowel nationaal als Europees. Daardoor is in het strafrecht tegenwoordig een andere benadering nodig. Een advocaat gespecialiseerd in slachtofferrecht is op de hoogte van deze ontwikkelingen en kan je bijstaan.

Daarnaast is het ook fijn om als slachtoffer er niet alleen voor te staan. Een advocaat geeft je kracht in de rechtszaal en is er om jouw belangen te behartigen.

Wanneer hulp nodig bij slachtofferrecht?

Een advocaat slachtofferrecht hoeft helemaal niet duur te zijn: soms is het mogelijk om slachtoffers kosteloos bij te staan in een strafproces. Dit kan alleen wanneer er een specialistische advocaat wordt ingeschakeld.

Wil je zeker zijn van je rechten als slachtoffer? Wil je een schadevergoeding claimen bij de veroorzaker van het ongeval of het misdrijf? Of wil je sterker staan in het rechtsproces? Neem dan contact op met een slachtofferrecht advocaat.

Wat kun je zelf doen bij slachtofferrecht?

Het belangrijkste wat je kan doen als slachtoffer is ervoor zorgen dat je niet alleen bent. Of je je nou omringd met vrienden, familie, of laat bijstaan door een advocaat, als je maar niet alleen bent.

Verder kan je als slachtoffer zijnde weinig doen. Houdt in de gaten dat je alle rechten die je hebt ook krijgt en neem deze rechten ook. Als slachtoffer zijnde is het vaak al moeilijk genoeg.