letselschade

Wat is transport- en handelsrecht?

Het rechtsgebied transport- en handelsrecht houdt zich bezig met de regels over handel en vervoer van goederen, hetzij over de weg en over de zee, binnenwater, het spoor en door de lucht. Het handelsrecht is onderdeel van het privaatrecht.

Dit is een complex rechtsgebied omdat het veel te maken heeft met internationale en Europese regelgeving. Een groot deel van de handel en transport in Nederland is namelijk naar het buitenland. Vaak gaat het om spoedeisende zaken en zijn er meerdere partijen bij betrokken.

Voorbeelden wanneer er sprake is van transport- en handelsrecht:

  • Luchttransport
  • Ladingsproblemen: vertraging, schade of verlies
  • Opslagovereenkomst
  • Opstellen algemene voorwaarden
  • Piraterij
  • Raamovereenkomsten opstellen
  • Transport over zee

Hulp nodig bij transport- en handelsrecht?

Transport en handel zijn de kern van de economie. Over het algemeen gaat dit goed, maar wat als de handel ineens wegvalt, er schade is aan de lading of het transport zelfs helemaal stil komt te liggen? In dat geval heb je een advocaat transport- en handelsrecht nodig. 

Een advocaat transportrecht en handelsrecht staat je bij wanneer er problemen ontstaan bij de handel en/of het vervoer hiervan. De advocaat zorgt ervoor dat de juiste procedures worden doorlopen en dat je over de juiste documenten beschikt. Bij grotere problemen behartigt de advocaat jouw belangen en overlegt met de andere partij. En mocht dat nodig zijn, dan zorgt hij ervoor dat je sterk staat in de rechtbank.

Een advocaat transport- en handelsrecht inschakelen?

Juist omdat het transport- en handelsrecht een uitgebreid rechtsgebied is dat veel te maken heeft met internationale en Europese regelgeving is het verstandig een advocaat in te schakelen. Zij zijn op de hoogte van de complexe samenhang van wetten en regels en dus ook wat jouw rechten en plichten zijn. 

Daardoor zorgt een advocaat ervoor dat de kans aanzienlijk groter wordt dat jij je recht haalt. Ook voorkomt een advocaat hoge boetes die worden opgelegd bij het niet naleven van de regels.

Dus heb je problemen met transport of handel? Of wil je juist uitbreiden, overnemen of uitbesteden? Schakel dan een advocaat transportrecht en handelsrecht in om er zeker van te zijn dat je goed zit en je aan alle regels houdt.

Wat kun je zelf doen bij transport- en handelsrecht?

Naast dat het belangrijk is dat je altijd alle documenten bij de hand hebt en alle afspraken zwart op wit hebt. Is het ook belangrijk dat je zorgt dat je op tijd geadviseerd wordt. Dit rechtsgebied is afhankelijk van het Europese beleid en daarom erg ingewikkeld. Wil jij stappen zetten of overkomt je iets, zorg dat je snel kan schakelen, door de juiste juristen om je heen.