verzekeringsrecht

Wat is verzekeringsrecht?

Het rechtsgebied verzekeringsrecht houdt zich bezig met rechtsregels die de onderlinge betrekkingen bepalen tussen de verzekeraar en de verzekeringnemer en/of de verzekerde. In dit rechtsgebied zijn wetten en regels opgenomen die de verhoudingen bepalen, welke rechten en plichten de verzekeraar en de verzekerde hebben en hoe zij zich moeten gedragen.

Zowel particulieren als bedrijven krijgen te maken met het verzekeringsrecht. Het afsluiten van een verzekering is namelijk risicomanagement, zowel voor bedrijven als particulieren. Wanneer er schade is kan dit meestal verhaald worden op de andere partij of de verzekering. Hierbij is wel een advocaat verzekeringsrecht nodig om de juiste procedure te volgen.

Het rechtsgebied verzekeringsrecht heeft soms overlap met het rechtsgebied letselschade, omdat er bij een ongeluk vaak een uitkering van de verzekering nodig is (van jezelf en/of de andere partij).

Voorbeelden wanneer er sprake is van verzekeringsrecht:

  • Bedrijfsschade
  • Brandschade
  • Fraude
  • Inbraakschade
  • Personenschade
  • Verzekeraar wil schade niet vergoeden of uitkeren
  • Zorgverzekeringen

Hulp nodig bij verzekeringsrecht?

Het is altijd slim een advocaat verzekeringsrecht in te schakelen, zowel voor verzekeraars als de verzekerden en voor particulieren als bedrijven. Een advocaat verzekeringsrecht is op de hoogte van alle wetten en regels die vaak ook veranderen. 

Onderzoek

Daarnaast heeft een advocaat gespecialiseerd in verzekeringsrecht ook veel ervaring met de werkwijze van verzekeraars en kunnen zij daarom op de meest efficiënte manier te werk gaan. Een voorbeeld: Uit ervaring is gebleken dat bij brandschade het onderzoek van de verzekeraar nogal eens tekort schiet. Een gespecialiseerde verzekeringsrecht advocaat weet hoe het onderzoek hoort te verlopen, waar de verzekeraar vaak steken laat vallen en kan de verzekeraar hier op wijzen. Dit vergroot de kans op een goed onderzoek en een gunstige uitkering voor de verzekerde. Ook bij andere zaken is het onderzoek van verzekeraars vaak onjuist of onvolledig.

Melding en verjaring

Daarnaast kan een advocaat je ook bijstaan om op de juiste manier melding te maken van schade bij de verzekeraar, hier zijn namelijk ook wetten en regels voor. Ook zijn advocaten verzekeringsrecht op de hoogte van de verjaringstermijn: de periode tot wanneer je van de verzekeraar een uitkering mag vragen.

Wil je zeker weten dat je op de juiste manier melding maakt van je schade en het onderzoek goed verloopt? Schakel dan zo snel mogelijk een advocaat verzekeringsrecht wanneer je schade hebt. Vanaf het begin zorgen zij dan dat alle procedures goed verlopen en jij krijgt waar je recht op hebt.

Wat kan je zelf doen bij verzekeringsrecht?

Sluit nooit zomaar een verzekering af. Vraag je eerst af waarom je de verzekering wil en vergelijk altijd verschillende verzekeringen met elkaar. Dat kan niet alleen veel geld schelen, maar ook de dekking. Naast dat je dit zelf uitzoekt, is het natuurlijk ook verstandig om dit met een jurist uit te zoeken. Zij hebben meer ervaring en zullen beter op de kleine lettertjes letten.

Neem vrijblijvend contact op en kijk wat onze juristen voor je kunnen betekenen!